sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Täällä ollaan!

Szia, sano paikallinen!

Nyt sitten lopulta kävi niin, että torstaina 29.1. heitin repun selkään ja lähdin kohti Unkaria ja kaupunkia nimeltä Pécs. Kaiken odottelun ja lievän jännittämisen jälkeen oli jo paikallaan, että toiminta alkoi ja pääsin liikkeelle. Tarkoituksenani on siis viettää seuraavat n. 5 kk opiskelijavaihdossa erasmus-ohjelman siivittämänä ja tässä blogissa tulen kertoilemaan elämästä ja opiskelusta Pécsissä, Unkarissa ja Pécsin yliopiston taloustieteiden laitoksella.

Pécs sijaitsee Unkarin eteläosassa n. 200 kilometriä Budapestistä ja siellä asustaa n 160 000 ihmistä. Pécs on myös valittu vuoden 2010 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ja on sattumalta myös Lahden ystäväkaupunki (olen siis itse lähtöisin Lahden kupeesta Vääksystä ja Lahdessa on tullut asuttua vuosia). Reittisuunnitelmani piti sisällään ensin lennon Helsingistä Wieniin, josta jatkolennolla Budapestiin ja lopulta junalla Pécsiin. Kaikki siirtymät Budapestin lentokentältä oikealle rautatieasemalle jne. oli hienosti hallussa. Kävikin sitten kuitenkin niin, että jatkolento Wienistä Budapestiin oli peruttu, koska Itävallassa satoi vähän lunta ja koko kenttä sitten sitä myötä sekaisin. Lentoyhtiö järjesti kuitenkin bussikuljetuksen Wienistä Budapestiin, mikä oli lopulta helpotus, koska täten vältin ensimmäisen potkurikonekokemukseni. Ainoa mikä aiheutti ongelmaa oli se, että missasin valmiiksi katsomani junan Budapestistä Pécsiin sekä etukäteen sopimani tapaaminen Budapestin lentokentällä toisen suomalaisen vaihto-opiskelijan kanssa ei nyt toteutunut. Kävi kuitenkin sen verran hauskasti, että sattumalta törmäsin Wienin lentokentällä toiseen Pécsiin matkaavaan suomalaiseen. Porukassa vastoinkäymiset on tunnetusti helpompi ottaa vastaan ja pikkusählinki saatiin lopulta ihan huumorilla kuitattua.

Bussi kuljetti meidät Budapestin keskustaan tai toisin sanoen jonnekin päin Budapestia. Tässä vaiheessa ei juuri ollut enää tarvetta alkuperäiselle siirtymäsuunnitelmalle Budapestin lentokentältä rautatiasemalle, koska ei siis oltu lentokentällä päinkään. Mutta onneksi siinä ei tarvinnut kauaa seistä matkalaukkujen kanssa, kun paikalle rientää omaehtoisesti ritari rohkea eli paikallinen taksikuski ja päättää pelastaa turistit pulasta. Lyhyehkön neuvottelun jälkeen hän lupautuu heittämään meidät juna-asemalle 30 euron hinnalla. Tässähän pätee hyvin vanha sanonta "turistia on hyvä vedättää" ja turistihan ei osannut pistää vastaan. Jälkeenpäin selvisi, että olisi saatu matka n. 1/10 osa hinnalla, kun olisi tajuttu soittaa taksi jostain muualta. Mutta siinä vaiheessa, kun on 25 kiloa ylimääräistä tavaraa päällä, ei juuri kiinnosta sählätä uudessa kaupungissa etsien edullisinta keinoa päästä jostakin jonnenkin, kun et tiedä missä olet tai minne olet menossa.

Juna-asema, josta Pécsin junat lähtevät on Budapestin itäinen rautatieasema (Keleti Pályaudvar). Lippun Inter-City junaan maksoi n. 3500 HUF, joka tekee n. 12 EUR. Tässä vaiheessa täytyi vielä maksaa täysi hinta, koska opiskelijahintaan vaaditaan paikallinen opiskelijakortti. Junamatka meni leppoisasti ja saavuimme Pécsiin n. klo 19 paikallista aikaa. Siitä asemalta kun vielä hortoili hostellille, niin matkassa oli tulta oltua yhteensä n. 16 tuntia. Ensimmäisen yön tosiaan vietin kaupungin keskustassa olevassa Nap Hostellissa. Paikka oli mukava ja siellä vallitsi yllättävän kotoisa ja rento tunnelma eikä hintakaan ollut yöltä kuin n. 10 EUR eli suosittelen, jos olette tännepäin tulossa.

Hyvien yöunien (12h) jälkeen seuraavana aamuna oli aika lähteä metsästämään lopullista määränpäätä eli Boszorkanyn opiskelija-asuntolaa. Ei muuta kuin taksi alle ja menoksi siis. Taksikuski ei puhunut sanaakaan englantia, mutta unkariksi tuntui juttua riittävän. En tosin tiedä mitä, nyökyttelin ja nauroin vaan mukana. Oikea paikka kuitenkin löytyi ja kaikki byrokratia-hässäkät hoitui yllättävän yksinkertaisesti. Oma sänky löytyi asuntolakompleksin ensimmäisestä kerroksesta muiden erasmus-opiskelijoiden seasta. Meidät on majoitettu tänne 4 hengen soluihin, joissa on kaksi kahden hengen makuuhuonetta sekä yhteiset vessa, suihku, jääkaappi ja eteinen. Makuuhuone ei ole paljon laivan hyttiä suurempi, mutta välttää ihan varmasti tämän kevään ajan. Ja koska hintaa ei ole kuin 15000 HUF / kk, mikä tämän hetken kursseilla tarkoittaa noin 55 EUR, niin hintalaatusuhde on kyllä kohdallaan. Itselläni on kämppiksinä, tuossa toisessa makuuhuoneessa, portugalilainen ja espanjalainen poika. Omaan huoneeseeni ei ole vielä tullut toista asukasta, mutta ilmeisesti tähän on tulossa toinen suomainen.

Pari ekaa päivää on mennyt ihmisiin ja paikkoihin tutustuessa täällä asuntolassa sekä molempina viikonlopun iltoina olimme vielä isolla porukalla ulkona, myöhään.. Täällä ei tunnu menevän yökerhot ikinä kiinni.. Tähän mennessä on ollut todella mukavaa, ihmiset on kivoja ja ystävällisiä, kaupunki on viihtyisä ja kaunis, hintataso on edullista, ruoka mm. noin puolet halvempaa kuin Suomessa. Asuntolasta löytyy kuntosali, ruokala, baari, pankkiautomaatti,, nettiyhtedet yms. muuta tarpeellista ja uskon todella, että täällä kyllä viihtyy. Ainoa mikä vähän aiheuttaa närää on, että täällä on kyllä remontin jäljiltä paikat siistissä kunnossa, mutta aika lailla sotkusta. Yhteiset keittiötilat on todella hurjassa kunnossa ja kattilat sun muut yhteiset systeemit usein tiskaamatta. Mutta toisaalta tällä määrällä nuoria ihmisiä se on luultavasti ihan ymmärrettävää. Ja onneksi meidän soluasunto on todella siistissä kunnossa ja kämppikset ovat pitäneet ja pitävät siitä hyvää huolta.

Nyt sitten odotellaan opintojen alkamista vielä jonkin aikaa. Keskiviikkona 4.2. on virallinen orientaatiopäivä ja uusien vaihtareiden tervetuliaisjuhla ilmeisesti. Ja tälle viikolle on kuulemma luvassa muitakin juhlia eli rankkaa tulee olemaan :) Virallisesti opinnot kuitenkin alkavat 9.2. ja kestävät 8.5. saakka, jonka jälkeen alkaa kesäkuun loppuun kestävä tenttikausi. Itsellä on tarkoituksena suorittaa 13,5 op:n unkarin kielen kurssi sekä "International Business" ja "Advertising and Sales Promotion" kurssit, jotka molemmat ovat laajudeltaan 7,5 op.

Mutta tämä tähän saakka. Nyt lähden ostamaan ruokaa ja tuskailemaan tuonne yhteiseen keittiöön.

Täältä tähän. Moroo!

Pécsin keskustaa sekä huone ja asuntola Boszorkanyssa














2 kommenttia:

  1. Ihanalta näyttää ja kuulostaa = ) Ota kaikki irti ja vielä enemmän!!!!!!! HUGS! -Minna-

    VastaaPoista
  2. Hyvä Jussi, Jeejee! :) Näyttää tosi kivalta paikalta, ja paljon keväisemmältä! Tääl on kylmää ja pimeetä. yäk.

    VastaaPoista