torstai 12. helmikuuta 2009

Asuntola elämää ja opiskeluita.


Hoplaa!

Nyt alkaa olla pari viikkoa takana Pécsissä ja aika päivittää tapahtunutta. Asuntola, johon meidät on majoitettu, on noin 800 opiskelijan asuttama kompleksi. Ensimmäisessä kerroksessa asuu pelkästään Erasmus-opiskelijoita, uusia ja vanhoja, yhteensä noin sata. Tämä tarkoittaa, että elämä täällä on paikoitellen aika vilkasta. Ei ole juuri sellaista päivää, jolloin joku täällä ei juhlisi tai muuten mekastaisi pitkälle yöhön, varsinkin nyt kun kaikilla ei ole vielä edes kurssit alkaneet. Itsekin olen nyt alkuun aika moniin rientoihin ja illanistujaisiin osallistunut ja valvottanut itseäni välillä niin, että meinaa taju lähteä. Mutta mikäs siinä, mukavaahan se on ja ainakin tutustuu ihmisiin. Muut Erasmus-opiskelijat täällä on ihan tosi mukavia ja ystävällisiä yms. ja kaikki tuntuu tulevan toimeen toistensa kanssa ja tuottavan iloa toisilleen. Hyviä esimerkkejä ihmisten ystävällisyydestä on mm. se että espanjalaiset ovat tehneet parina iltana 20 litraa sangriaa kaikkien nautittavaksi, italialaiset pastaa, jotkut lettuja, joku tarjoilee vodkaa yms. Eli vaikka alkuun tuntuikin, että mitenköhän rauhalliseen kotielämään tottunut vanha setä jaksaa täällä viihtyä, niin nyt ainakin tuntuu, että loistavasti. On toki jotain asioita, jotka täällä vähän ottaa päähän. Esim. se että alakerran klubilla on säännöllisesti kerran viikossa (tiistaisin), ja satunnaisesti myös joinain muina päivinä, jonkun sortin disko ja oma kämppä sopivasti juuri sen yläpuolella. Musiikki klubilla loppuu noin. klo 4 aamulla ja sitä ennen on lähes mahdoton nukkua. Mutta toisaalta tähän hintaan, mitä asunnosta maksan, tuo on ehkä vielä siedettävissä.

Mutta se, mitä tänne tultiin oikeasti tekemään, eli opiskelemaan, alkaa myös pikkuhiljaa löytää suuntaansa. Opinnot alkoivat tällä viikolla maanantaina tiedekunnan orientaatiolla ja jatkuivat ti-to luennoilla. En nyt ainakaan vielä ole hirveästi huomannut paljon eroa suomalaiseen ja Jyväskylän yliopiston syysteemeihin. Tai siis luennot on luentoja täälläkin. Opettajat opettavat ja opiskelijat kuuntelevat. Täällä tosin paikalliset tuntuvat ainakin pitävän vähän enemmän omaa kivaa luennoilla kuin, mihin Suomessa on tottunut. Ainoa miinus, mikä tulee mieleen on se, että asiat täällä tapahtuu aika hitaasti. Esimerkiksi meiltä puuttuu käyttöoikeudet paikalliseen sähköiseen oppimisympäristöön (vrt. esim. Optima) ja kuulemma vaan jostain syystä kestää ihan tajuttoman kauan, että ne saamme. Kaikki tunneilla tarvittava materiaali on kuitenkin siellä, joten ne ois tavallaan ihan kätevät olla olemassa. Niin ja toinen juttu, mikä on vähän jännää ja vois olla aika ärsyttävääkin, jos ois esim. miettinyt etukäteen korvaansa täkäläisillä opinnoilla jotain kotimaan kursseja, on se että alkuperäinen kurssilista, minkä perusteella valittiin täällä tehtävät kurssit, ei päde lainkaan. Itse mm. valitsin etukäteen 3 taloustieteen kurssia, joista yhtäkään ei kuitenkaan järjestetä. Käydään sitten jotain muuta.. Toinen kiva ylläri oli se, että kaikissa esitteissä, tiedotteissa, koulun nettisivuilla yms. oli maininta kevät lomasta maaliskuussa ja täällä sitten kun siitä kysyin, niin vastaus oli, että "joo se on väärää tietoa, ei teillä mitään lomaa sillon oo". Selvä! Kovinkaan moni ei varmasti ollut tehnyt mitään suunnitelmia alkuperäisen "virallisen" tiedon pohjalta.. Itse mm. olen varannut lennot Espanjaan ja aion ne myös käyttää.

Mutta ehkä tässä tämän kertaiset tärinät. Tänään illalla alkaa presentaatio-illat, joissa jokainen vuorollaan esittelee omaa maatansa sekä sen ruokia ja juomia. Ensimmäisenä on vuorossa Unkari vähän niinko malliksi. Ilta huipentuu lopulta "flag partyyn", joissa kaikkien ulkomaan eliöiden naamaan maalataan oman maan lippu ja viimeistään tehdään ihmiset toisilleen tutuiksi. Pakko siis alkaa keräämään energiaa, että jaksaa heilua!

Szia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti