lauantai 28. maaliskuuta 2009

Espanjaa, Pohjois-Unkaria ja viinejä... ja ainiin, opintoja.

Hoplaa!

Viime kerrasta, kun tänne kirjoitin on vierähtänyt jo aika tovi. Siihen on kyllä suunnilleen syynsä, jotka selviävät tekstin edetessä ja yritän toki paikata vajetta vähän pitemmällä tekstillä tällä kertaa. Ehkä kannustimena toimii vielä vieressä köllöttävä, avaamistaan odottava oppikirja, jonka aika koittaa vasta tämän tekstin valmitustuttua.

Viimeisen tekstini päätteeksi uhosin lähteväni Espanjaan ja niin myös lähdin. Tarkoituksenani oli siis mennä tapaamaan Emmiä, joka suorittaa omaa Erasmus-periodiaan Cadizin yliopistossa. Cadiz sijaitsee aivan lounais-Espanjassa n. 40 km Jerezistä ja 120 km Sevillasta. Sinne pääseminen Pécsistä ei ollut ihan maailman yksinkertaisin (tai lähinnä halvin) asia. Vaikka liikuttiin vain Euroopan sisällä meni minulla n. 22 tuntia päästä sinne ja ehkä 28 tuntia takaisin. Ensin piti ottaa torstai-iltana juna Pécsistä Budapestiin, jossa vietin yön Locomotive Light Hostellissa http://www.locomotive-hostel-budapest.com. Hostelli sijaitsee Budapestin Itäisen rautatie-aseman (Keleti Pályaudvar) vieressä. Keleti on kansainvälinen juna-asema ja sieltä lähtevät junat mm. myös Pécsiin. Hostelli oli todella suositeltavan arvoinen ja aion ainakin itse viettää siellä yöni jahka Budapestiin jatkossakin menen. Hinta dormissa on n. 10 € yöltä sisältäen mm. tervetuliaismaljan ja lisää plussaa myös erittäin mukavasta henkilökunnasta. Mutta takaisin tarinaan.. Vietin hostellissa ainoastaan yön ja aamulla lähdin kohti lentokenttää. Minulla oli varattuna Malevilta lento Madridin kautta Jereziin. Madridissa suoritetun koneen vaihdon kesto oli n. 3,5 h ja jatkolento Jereziin otti noin tunnin. Jerezin kentällä olikin Emmi sitten vastassa suomalais-marokkolais tukijoukkoineen ja lähdimme autolla kohti Cadizia.

Jo koneesta noustessa minua tervehti vanha tuttu kostean lämmin ilmasto ja vaikka omista Espanjassa vietetyistä ajoista on jo 15 tai jotain vuotta, niin kyllä se tutulta ja varsinkin Unkarin kökkö säiden jälkeen mukavalta tuntui. Ja lisää oli luvassa. Koko sen reilun viikon, mitä Espanjassa vietin, oli kelit liki täydelliset vuoden aikaan nähden. Lämpötila päälle 20 astetta ja aurinko paistoi suurimmaksi osaksi pilvettömältä taivaalta.

Cadiz on käytännössä saari. Ainoastaan yksi silta ja yksi keinotekoinen pengertie yhdistää sen mantereeseen. Merta on siis joka puolella. Cadizin sanotaan olevan Lounais-Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti asutettu kaupunki. Täytyy myöntää, että siltä se paikoitellen näyttikin. Hyvässä mielessä siis :) Paljon vanhoja rakennuksia, muureja, kapeita aivan tajuttoman sokkeloisia katuja, katedraali, moskeija yms. Todella kaunista ja viehättävää. Hiekkarantaa on varmasti n. 10 km edestä. Cadizista lisää voi lukea Emmin blogista http://emmiespanjassa.blogspot.com.

Viikko Cadizissa piti sisällään kaupunkiin ja lähiympäristöön tutustumista, monenlaisten ruokaravintoloiden kiertämistä, baareja, ostoksia, hengailua, vähän salsan opettelua (helppoa kuin hengittäminen), matkan Gibraltarille jne. Siis kaikkea normaalia touhuamista ja täytyy kyllä sanoa, että oli aivan mielettömän kivaa. Ainoa harmistus oli pois lähtö. Ensimmäisen tutun ihmisen näkeminen vaihdon alkamisen jälkeen aktivoi ikävän kotia ja kavereita kohtaan jotenkin uudestaan ja nyt on ollut sen suhteen vähän hankalampaa aikaa. Mutta eiköhän siihen pian taas turru.. Paluumatka Pécsiin noudatti samaa kaavaa kuin tullessa, mutta käännettynä tietysti. Madridissa joutui vaan odottelemaan jatkolentoa vähän pidempään ja Budapestissä seuraavan aamun junaa muutaman tunnin pitempään.

Gibraltar

Arki Pécsissä läväytti sitten kunnon avokämmenellä suoraan nassuun. Ihan kamalasti ei tullut Espanjassa kouluasioita mietittyä ja täällä saikin sitten yrittää ihan tosissaan kuroa umpeen missaamiaan asioita. Meillä oli mm. toinen välikoe Advertising and Sales Promotion kurssia koskien ja edellisen kokeen haastavuudesta viisastuneena piti lukea ihan tosissaan. Ja menihän se AIKA paljon paremmin kuin ensimmäinen koitos. Unkarin kielen opinnot etenee myös, mutta hitaasti.. Meillä on samassa ryhmässä neljä kiinalaista opiskelijaa, jotka vasta aloittelee englannin kielen opiskelua ja koska unkarin kielen opettaja ei puhu kiinaa, niin opetuksessa on toisinaan aika ärsyttäviä taukoja. Mutta hitaasti hyvä tulee, sano.

En ehtinyt olla kuin muutaman päivän Pécsissä ja taas mentiin. Tällä kertaa ohjelmassa oli Aegee Pécsin (Aegee on eurooppalainen opiskelijayhdistys) järjestämä "Wine Tasting Weekend" Pohjois-Unkarissa Köszeg nimisessä pikkukaupungissa. Lähdimme sinne n. 60 erasmus-opiskelijan voimin Pécsistä ja seuraamme liittyi vielä kymmenkunta unkarilaista opiskelijaa sekä Budapestin yliopiston vaihto-opiskelijoita. Majoitus meille oli järjestetty jostain paikallista hostellista. Paikka oli aika rupunen, mutta täytti tehtävänsä vallan mainiosti (sisälsi siis sängyn jokaisella ja suihkun / 4 henkeä). Viinin maistelu ei ollutkaan mitään istutaan kellarissa pitkän pöydän ääressä tynnyrien ympäröimänä-tasoa, vaan aika paljon arkipäiväisempää. Viiniä nautittiin tyylikkäästi kertakäyttömukeista tai pullon suusta. Mutta ainakin sitä oli tarpeeksi. Oltiin paikan päällä yht. kolme päivää ja iltaa. Päivisin oli järjestettyä ohjelmaa mm. pyöräretki, vaellus, matka Itävaltaan, jossa käytiin pällistelemässä Lockenhausin linnaa ja jossain kylpylässä lilluttamassa. Kylpylässä oltiin vaivaiset seitsemän tuntia. Meinas olla iho vähän rypyllä jossain vaiheessa ja pinna aika kireellä, koska oli luvalla sanoen pikkuisen tylsää. Itselle olis riittänyt ehkä 2 tuntia. Iltaisin sitten juhlittiin paikallisissa ravintoloissa.

Köszeg

Nyt olen ollut n. viikon verran Pécsissä. Ensi viikko on vielä opintoja ja sitten alkaa varsinainen kevät loma. Pääsiäistä edeltävä viikko on vapaa ja siihen vielä pääsiäisen pyhät päälle. Lomalla olen lähdössä muutaman suomalaisen ja yhden puolalaisen kanssa Serbian ja Bulgarian kautta Turkkiin ja Istanbuliin. Lähdetään matkaan perjantaina Pécsistä junalla kohti Serbiaa, jossa ollaan yö ja seuraava päivä, jonka jälkeen jatketaan yöjunalla Sofiaan, jossa ollaan sunnuntai ja taas yöjunalla kohti Istanbulia. Istanbulissa ollaan viisi päivää, jonka jälkeen lennetään Bratislavaan ja tullaan bussilla/junalla takaisin Pécsiin.

Tämä tällä erää. Kirjottakaahan itsekin kuulumisianne, ketkä tätä nyt sattuu lukemaan.

Sziastok!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti