keskiviikko 12. elokuuta 2009

Asiat nippuun!

Terse!

Enpäs oo ollutkaan vasta kuin 2 kuukautta Suomessa ja nyt muistin, että tää blogikin oli olemassa ja vähintään viimeistä tekstiä vaille Unkarin reissun tiimoilta. En jaksa tässä enää lätistä asioita, mitä tuli loppuaika tehtyä, koska luultavimmin kaikki ketä ne kiinnostaa on ne jo kuullut. Tarkoitus on hieman niputtaa asioita Unkarista, Pécsistä, opiskelusta ja asumisesta siellä, jos sinne joku joskus innostuu lähtemään.

Sen verran kuitenkin vielä mainitsen, että viimeisimmän kirjoitukseni jälkeen alkoi tenttijakso. Tentit olivat kohtuullisen helppoja, mutta sisälsivät paljon monivalintatehtäviä, mikä oli suhteellisen ärsyttävää. Lisäksi aikaa tenttien tekemiseen oli aivan tajuttoman vähän. Ei ollut juuri mahdollisuutta suunnitella vastauksiaan, rakennella mind mappeja tms. Vastatessa (vinkistä viisastuneena) kannatti ja kannattaa kuulemma vaan kirjoittaa kaikki mitä asiasta tietää. Ja sillä tuntui pisteitä saavankin, vaikka vastaus olisi sisältänyt paljon turhaakin ja asian viereistä tietoa.

Mutta nyt sitten seuraa tärkeää tietoa niille ketkä mahdollisesti Pécsiin joskus hakeutuvat. Itsellä ei tietänkään ole kokemusta vaihtokohteena mistään muualta kuin tuolta, missä juuri olin. Mitä kuitenkin olen muiden vaihtareiden kanssa jutellut ja kokemuksia kuunnellut, voin aika reippaasti sanoa, että Pécsissä asiat on hyvin hoidettu. Alkuun tietysti ennen lähtöä tuntui oudolta, koska itse tarvitsemaansa tietoa ei tuntunut saavan mistään ja hieman epävarmoissa tunnelmissa mm. majoituksen suhteen sai lähteä liikkeelle. Mutta toisaalta niin kai sen kuuluukin olla, että kaikki ei ole selvää ja asiat alkavat valjeta vasta paikan päälle päästyä. Eihän sitä kuitenkaan minnekään keihäsmatkoille olla lähdössä. Itselle oli epäselvää mm. se, että mitä tapahtuu, kun pääsen kaupunkiin. Missä käyn "ilmoittautumassa" ja koska voin mennä asuntolalle. Asuntolapaikkaa haettaessa ei tule mitään vahvistusta, että sinulle on täällä nyt asunto varattuna. Se, että olet sitä hakenut, riittää. Asunto on silloin olemassa. Eurooppalaiset vaihtarit Pécsissä tullaan majoittamaan Boszorkányn asuntolaan ja kyseessä on kompleksi, jossa toimii mm. reception eli sinne voi käytännössä mennä mihin aikaan päivästä tahansa eikä mitenkään "virka-aikaan" kuten itse luulin. Eli ensimmäiseksi yöksi ei tarvitse hankkia erillistä majoitusta, vaikka saapuisi myöhemminkin illalla kaupunkiin. Ehkä on kuitenkin hyvä infota tuloajankohdastaan esim. erasmus-koordinaattorille, jotta tämä pystyy valjastamaan asuntolan (englantia puhuvaa) henkilökuntaa olemaan paikalla.

Hyvin lähellä opintojen alkamista, orientaatiopäivää tai muuta jolloin pitäisi "virallisesti" olla paikalla, (ainakin taloustieteiden) kv-koordinaattori laittoi meille tarkempaa informaatiota opiskeluihin liittyen. Eli sitäkään ei kannata jännitää, jos tuntee olevansa jotain oleellista tietoa vailla. Kyllä se sieltä tulee, vähän vaan myöhemmin mihin ehkä normaalisti on Suomessa tottunut. Ja siinä paketissa oikeastaan tuleekin kaikki tarpeellinen, mitä siitä eteenpäin tarvitsee. Yleisesti opiskeluissa kannattaa varatua siihen, että niitä kursseja mitä on lähtiessään valinnut, ei välttämättä järjestetä, vaikka ne kuinka opinto-oppaassa seisoo. Eli hyvin todennäköisesti ne joutuu paikan päälle päästyään valitsemaan uudestaan.

Pécsiin pääsemisestä vielä.. Eli varmasti järkevintä ja edullisinta on lentää Budapestiin ja ottaa sieltä juna Pécsiin. Budapestin lentokentältä pääsee kätevästi bussilla numero 200E Köbánya-Kispest:in metroasemalle. Metrolla (M3) pitää huristaa Deák Ferenc Tér:lle, jossa vaihdetaan metroon M2 ja ajetaan asemalle Keleti Pályaudvar, joka on yhtäkuin itäinen rautatieasema, josta lähtee Pécsin junat. Koko tähän touhuun menee aikaa n. 45 minuuttia, mutta kannattaa varata ehkä vähän enempi väljää, jos on ensimmäistä kertaa liikenteessä. Liput bussiin ja metroon voi ostaa lentokentän automaatista. Tarvitaan 2 kertaa single ticket, joista toinen leimataan bussissa ja toinen ekalla metroasemalla. Metrolinjaa saa vaihtaa ilman erillistä leimausta, jos se vaan tapahtuu 90 min sisällä. Liput maksaa yhteensä n. 2 euroa. Junalippu Pécsiin taas kustantaa ilman paikallista opiskelijakorttia n. 12-13 euroa. Toisena vaihtoehtona, jos on paljon kantamuksia ja ei muutenkaan huvita ensitöikseen lähteä sähläämään uuden kaupungin julkisten liikennevälineiden kanssa, kannattaa suosiolla ottaa shuttle-service suoraan lentokentältä Pécsiin asuntolan ovelle. Tämä kustantaa n. 8000 HUF eli suunnilleen 28 euroa. Jos taksilla joutuu suhaamaan, niin ei kannata hypätä ihan mihin tahansa taksiin, koska saattavat laskuttaa mitä vaan. Volan, EURO-taxi ja Taxi-900 toimivat ainakin Pécsissä ja ovat luotettavia sekä edullisia.

Yleisesti vaihtoaika Pécsissä on leppoisaa ja tapahtumia täynnä. Kaupungissa on kolmen paikallisen opiskelijan ryhmittymä, jotka omasta halustaan ja aktiivisuudestaan ovat järjestäneet vaihtareille mielekästä tekemistä käytännössä jokaiselle viikolle. Osa heistä on itse ollut vaihdossa jossain ja haluavat jakaa omia hyviä kokemuksiaan Pécsiin tulijoille. Meillä oli joka viikko mm. unkarilaisen elokuvan ilta, excursio johonkin alueen museoon, nähtävyydelle tms. sekä erasmus-opiskelijoiden kotimaiden esittelyilta, joka huipentui aina erasmus-juhliin. Lisäksi asuntolassa on 100 muuta vaihto-opiskelijaa itsesi lisäksi, joten seuraa tehdä ihan mitä vaan ei ole kovin hankala löytää. Erilaisia juhliakin on suunnilleen kahtena iltana kolmesta. Se ei kyllä aina ole välttämättä hyvä juttu ;) Myös AEGEE-järjestön paikallinen "haara" järjestää ohjelmaa vaihto-opiskelijoille ja heidän kanssaan kävimme mm. kylpylöissä, tutustumassa joihinkin lähialueiden kyliin sekä kahdella eri viiniretkellä. Myös vaihtareiden tutorointi on hyvin järjestetty ja jokainen saa oman henkilökohtaisen tutorin, niin halutessaan. Itsellänikin moinen oli, mutta enpä hänen apuaan koskaan lopulta tarvinnut.

Unkari itsessään on leppoisa paikka. Ihmiset on rauhallisia eivätkä vierasta turisteja. Ainoa vaan, että englannin kieli ei heiltä ei oikein taivu ja sen takia paikalliseen väestöön tutustuminen on pikkuisen hankalaa ja itsellä aika minimiin. Kevät lukukauden sää Pécsissä oli maaliskuun loppuun saakka sellaista Suomen syksyä eli välillä pipoa ja toppatakkia, välillä hyvän päivän sattuessa auringon paisteessa t-paitaa. Huhtikuun alusta alkoi lämmetä ja sen jälkeen olikin jo ihan kesä meininki. Toukokuusta eteenpäin peruslämpötila päivisin oli n. +28 ja siitä ylöspäin. Sijainniltaan Unkari on siitä hyvä, että siitä on helppoa lähteä moneen suuntaan matkustelemaan. Junia ja busseja menee kiitettävästi lähimaihin (Kroatia, Serbia, Romania, Itävalta, Tsekki, Slovakia, Slovenia jne.) ja ne ovat vielä todella edullisia. Muutenkin itä-Eurooppa vaihto- ja matkustuskohteena on varsinkin opiskelijalle järkevä, koska siellä on niin tolkuttoman halpaa. Esim. Unkarin forintti suhteessa Euroon on aika kuralla ja opintotuella elääkin kohtuullisen leveästi. En itse ainakaan näe mieltä lähteä jonnekin kalliimpiin kohteisiin vaan siksi, että ne on jotenkin "hienompia", jos siellä olon joutuu esim. rahoittamaan velalla tai karsimaan tekemisistään ja menemistään sen takia, että hintataso on korkea. Tai no, itselläni ei ainakaan olisi ollut varaa.. Mutta kannattaa miettiä sitäkin puolta ennen lähtöä.

Tähän loppuun en oikein osaa muuta sanoa kuin, että lähtekää ihmiset vaihtoon. Itse omaa päätöstäni panttasin pitkän aikaa, mutta onneksi lopulta kuitenkin sain päätöksen aikaan ja pääsin viettämään varmasti yhden parhaista elämäni puolivuotisista. Menkää, menkää, menkää! Jos jollain herää jotain kysymyksiä Unkarin ja Pécsin suhteen, niin tänne blogin kommenteihin voi niitä kirjailla. Yritän käydä täällä aina välillä kurkkimassa. Uusia tekstejä en tämän asian tiimoilta tule enää väsertämään.

Ugh!

1 kommentti:

  1. Moro!

    Kivaa lukea blogisi =) Hyvä että oot päässyt opiskelemaan Unkariin.


    T.
    Zoli.

    VastaaPoista